Schaakvereniging S.V. de Pion

14 december 1997

Vorige pagina Home page Terug Volgende pagina

Het Internet schaakhoekje (zondag 14 december 1997) 

Door René van den Broek

Op het moment van schrijven van dit stuk is het nog niet zeker of de drie denksportrubrieken van vorige week alsnog in de woensdageditie worden geplaatst (voor de Internet-lezers: deze rubriek wordt normaal gesproken gepubliceerd in de Zondagskrant "De Roosendaaler", deze uitgave heeft echter ook een woensdageditie). Daar komt dan ook nog bij dat ik in verband met werkzaamheden in het begin van de week ergens in het zuiden van Limburg zit. Dus wat nu te doen met deze rubriek, precies zeven dagen van tevoren?.

In de rubriek van vorige week (of de afgelopen woensdag) had ik onder andere vier probleemopgaven opgenomen. Als deze dus alsnog op woensdag gepubliceerd zijn, verwacht u nu natuurlijk de antwoorden. Maar als ze niet op woensdag gepubliceerd zijn, dan heeft u niets aan (alleen) antwoorden. Het begint al een beetje op schaken te lijken: varianten genoeg!

Met het risico dat u denkt: "He, die diagrammen heb ik toch al eens eerder gezien?", publiceer ik hier voor de zekerheid toch nog maar eens de diagrammen. Maar nu met de oplossingen erbij.

De schaakproblemen komen uit een schaakrubriek van de Engelse krant "The Times". De opgaven zijn ook opgenomen in het boekje "Winning Moves" van Raymond Keene.

Uit de partij Fuller-Steedman (gespeeld in Chester in 1979). De opgave luidt: hoe geeft wit die aan zet is snel mat (in twee zetten)? Een niet al te moeilijke opgave om mee te beginnen dacht ik zo. Wit wint als volgt: 1. Dg7+ Txg7 2. fxg7 mat.

Uit de partij Pines-Gabis (gespeeld in de toenmalige USSR in 1955). Zwart weet in deze stelling op effectieve wijze de lastige positie van de witte koning uit te buiten. In alle varianten geeft zwart die aan zet is ook mat (in maximaal vier zetten). Een iets lastigere opgave. Zwart wint door 1. ... Txh3. De gedachte bij deze zet is dat wit na 2. Txh3 mat gaat door 2. ... Tc4. En ook na 2. Txc7 is het meteen mat, nu door 2. ... Tb3. Het enige wat wit kan doen is het mat nog een paar zetten rekken. Langer dan vier zetten is niet mogelijk. Zie: 1. ... Txh3 2. T2f3 Txf3 3. d6 Tfxc3 4. bxc3 Tc4.

Uit de partij Borisenko-Simagin (gespeeld in Moskou in 1955). Weinig stukken op het bord en toch fraai. Zwart is aan zet en staat een pion achter maar weet toch mat in maximaal drie zetten te geven. Een leuke opgave. De opgave test echter wel meteen de bij huisschakers beruchte "en-passant"-regel. Zwart begint als volgt: 1. ... f5+. Vanwege het feit dat de witte pion op de vijfde rij stond toen hij voorbij werd gegaan door de zwarte pion, die twee velden vooruit ging, kan wit de zwarte pion "en-passant" slaan. Als wit de zwarte pion niet "en-passant" slaat maar 2. Kh4 speelt is het na 2. ... Dh1 nog sneller mat dan in de opgave. Na de zet 2. gxf6 e.p. staat de witte pion op f6 en mag de zwarte pion van het bord genomen worden. Veel heeft wit hier echter niet aan. Na 2. ... Df5+ 3. Kh4 Dh5 is het namelijk nog steeds mat.

Uit de partij Polyak-Levin (gespeeld in Kiev in 1949). Zwart staat weliswaar een stuk voor maar zowel de zwarte toren als de zwarte dame staan aangevallen. Hoe redt zwart zich uit deze situatie en bereikt hij een gewonnen eindspel? Zwart heeft een mooie oplossing: 1. ... Tc8!. Als wit nu met 2. Txd4 de dame slaat, volgt gewoon 2. ... Pxd4. En de clou is nu dat zwart dreigt met 3. ... Tc1 en 4. ... Pe2 een gewonnen eindspel te bereiken (een paard voorsprong in een pionneneindspel). Ook een zet als 3. Kh1 helpt niet vanwege 3. ... Pe2 (het paard kan niet genomen worden vanwege mat achter de paaltjes en wit kan niets ondernemen tegen 4. ... Tc1 met winst van de dame tegen de toren. Bij het invoeren van de opgave viel mij op dat misschien ook andere torenzetten zoals 1. ... Tc2 of 1. ... Tc6 winnen voor zwart. Met de zet 1. ... Tc8 houdt zwart echter ook de achterste rij veilig in het geval wit niet op de damewinst wil ingaan.

Tot zover vandaag, misschien gedeeltelijk een herhaling van zetten van afgelopen woensdag maar hopelijk heeft u daar begrip voor. Volgende week ga ik uitgebreid in op wat hopelijk een interessante externe competitiewedstrijd wordt: de met veel spanning en emoties omkleedde ontmoeting tussen het derde en het vierde team van De Pion. De teams spelen dit seizoen allebei in de 3e klasse N.B.S.B. en de onderlinge wedstrijd wordt een prestigeslag.

Reacties: Bandeliersberg 19, 4707 SG Roosendaal of E-mail adres: rene.van.den.broek@consunet.nl

Welkom bij de Internet pagina's van schaakclub de Pion

Copyright 1999 S.V de Pion                                                      These pages are best viewed at 800x600 or moreadf.gif (1044 bytes)