Schaakvereniging S.V. de Pion

23 augustus 1998

Vorige pagina Home page Terug Volgende pagina

Schaakhoekje "De Roosendaalse Bode" (zondag 23 augustus 1998)

Door René van den Broek

Na een pauze van drie weken nu vandaag weer schaakberichten uit Roosendaal en omstreken. De omstreken reiken vandaag wel heel erg ver moet ik zeggen. Ludo Tolhuizen, afgelopen seizoen de eerste bordspeler van het eerste team van De Pion, bracht zijn zomervakantie door op Hawaii. Begin augustus vond daar namelijk het Hawaii International Chess Festival plaats. Het toernooi gold tegelijkertijd als het United States Open van 1998. Samen met andere Nederlanders zoals Gerard Welling uit Eindhoven en Anton Goris uit Bergen op Zoom speelde Ludo daar 9 partijtjes. Sommige schakers, waaronder Gerard Welling, hadden vlak voor dit toernooi overigens nog deelgenomen aan een toernooi op een ander eiland vlak in de buurt. Al met al natuurlijk weer eens wat anders dan een zomertoernooi in Vlissingen of Antwerpen.

Het toernooi in Hawaii was met name aan de top sterk bezet. Eerste werd Judith Polgar. De geldprijzen voor de eerste en tweede plaats moest zij delen met Boris Gulko. Van de eerste 12 spelers waren er 10 grootmeester. De Eindhovenaar Gerard Welling (internationaal meester) eindigde sterk op een tiende plaats. Hij verloor van de grootmeesters Eduard Gufeld en Joel Benjamin maar won de overige partijen. Ludo Tolhuizen eindigde met 6,5 uit 9 op een verdienstelijke 21e plaats. Het toernooi kende overigens in totaal circa 300 deelnemers. Bij het nevenklassement voor teams was het Nederlandse zestal (de "Flying Dutchmen") eerste geworden. Grootmeester Ian Rogers was met 7,5 uit 9 de topscorer bij de "Nederlanders".

Toen ik Ludo een paar dagen na zijn terugkomst op het treinstation in Roosendaal tegenkwam was hij verbaasd toen hij er achter kwam dat ik de meeste resultaten en uitslagen al wist. Op de internetsite "www.konasys.com" was echter bijna alles (weliswaar met enige vertraging) te volgen. Zodoende beschik ik dus ook over wat partijmateriaal van Ludo.

Het eerste diagram komt uit de partij van de 5e ronde. Ludo had wit en zijn tegenstander heeft volgens de ratinglijst een rating van 2061. Aan de zwarte stelling is daarentegen wel te zien dat Ludo's Fide-rating zo'n 200 punten hoger ligt.

230801.gif (3977 bytes)

Zwarts laatste zet was 23. ... Ph7. Ludo slaat zich nu snel door de zwarte stelling heen. Na 24. Lxh5 blijkt dat de zwarte koning door te weinig materiaal wordt beveiligd. Zo volgt op 24. ... gxh5 25. Dxh5 Pxf6 26. Dh8 mat. De partij ging verder met 24. ... Pxf6 25. Lxg6! (op 25. Dxf6 had zwart misschien nog 25. ... Le7 kunnen spelen, nu dreigt mat op h8) 25. ... Ph5 (misschien de enige maar opgeven had hier ook al gemogen) 26. Dxh5 Kf8 27. Dg5 Te7 28. Th8+ Kg7 29. Dh6+ Kf6. En nu mocht Ludo het afmaken met een "lekker" slotzetje: 30. Lb1 mat.

Het volgende partijfragment komt uit de partij van Ludo in de laatste ronde. Zo'n ronde kan een toernooi maken of breken. Ik heb zo'n vermoeden dat Ludo na een zet of 10 meer aan het "breken" zat te denken.

230802.gif (4189 bytes) 

Dit is een van de hoofdvarianten van de London-opening. Jawel, die "oude-mannen-opening" die ikzelf ook nogal eens speel met wit. Mij stond hier alleen de zet 10. Pbd2 bij. Ludo had in een boekje van Andrew Soltis ooit eens gelezen dat 10. Pfd2 misschien wel interessant was. Als London-speler heb ik dat boekje zelf ook. Ik geef u de tekst: "However, white might try to improve with 10. Pfd2 !? and then 10. ... Pxd2 11. Dxd2 and 12. Pc3." Dit ziet er (zelfs na 11. ... Lxd4 12. Dxd4 Dxe2 13. Pc3 Dxb2 14. Tb1) inderdaad interessant uit. Ludo speelde mede daarom hier dus 10. Pfd2. Maar na het antwoord van zijn tegenstander 10. ... exd4 11. exd4 Lxd4 blijkt dat het waarschijnlijk allemaal onzin is. Zwart neemt niet op d2 en blijft gewoon een pion voor. Een vreselijke manier om zo je partij van de laatste ronde te beginnen. Ludo ging echter niet meteen bij zijn bagage neerzitten. En met wat hulp van zijn tegenstander kreeg hij aan het eind van de partij zelfs nog de kans om helemaal terug te komen.

230803.gif (3686 bytes) 

Zwart is hier aan zet. Over het teruggeven van de toren voor het paard zal zwart zich hier misschien nog niet eens zo druk hebben gemaakt. Het gaat vooral om de veiligheid van de zwarte koning. met 42. ... Kh8 had zwart denk ik nog remise kunnen maken (na 43. Dxf7 Txa2 zorgen de op veld g2 gerichte zwarte torens er voor dat wit moet kiezen voor eeuwig schaak). Zwart maakte de laatste ronde voor Ludo echter toch nog leuk. Hij speelde 42. ... f6. Ludo speelde nu sterk 43. Dd7 waarna de zwarte koning echt in de problemen blijkt te zitten. Zo volgt op 43. ... Kh8 44. Dd8+ Tg8 45. Dxf6+ Tg7 46. Dd8+ Tg8 47. Tf8 gevolgd door mat. In werkelijkheid ging het als volgt verder: 43. ... Dd4 44. Pe7+ Kf8 45. Pxg6+ hxg6 46. Te1 en zwart gaat gewoon mat. Hij speelde volgens de partijnotatie nog wel de zet 46. ... Df4+ maar hij zal daarna ook wel snel hebben ingezien dat de matdreiging Te8 hem teveel materiaal ging kosten. Al met al kwam Ludo dus goed weg na het volgen van die "interessante" zet van Soltis. Zoals Ludo zelf aangaf, dergelijke dingen kunnen je beter in zo'n zomertoernooi overkomen dan in een wedstrijd voor de externe competitie.

Als overigens andere lezers van deze rubriek nog interesante partijen uit zomertoernooien hebben hou ik me aanbevolen. Volgende week of de week daarna is er waarschijnlijk nog volop ruimte voor. Daarna begint het nieuwe seizoen echter weer.

Aloha!, en nog een prettige zondag.

Welkom bij de Internet pagina's van schaakclub de Pion

Copyright 1999 S.V de Pion                                                      These pages are best viewed at 800x600 or moreadf.gif (1044 bytes)